Denne gangen ba Dinside Testpilot ti barnefamilier om å teste Barnekassen fra Adamsmatkasse.no i to uker. Vi ønsket oss familier – single, samboere eller gifte – hvor det var barn mellom fire og ni år i husholdningen. Vi ville vite om dette var enkle og kjappe oppskrifter å følge for travle småbarnsfamilier, om barna var med på matlagingen og selvsagt om maten falt i smak – både for de voksne og for de små.

Tidligere har våre testpiloter prøvd originalkassen og – for de med litt dårligere tid – ekspresskassen. Hva dommen deres ble, kan du lese her.

Nå er det derimot Barnekassen som gjelder. Vi spurte først om informasjonen de fikk etter at de hadde meldt seg inn på Adamsmatkasse.no var tilstrekkelig. Alle ti piloter var fornøyd med informasjonen. Alle ti var også fornøyd med leveringen av maten begge ukene. Sagt på en annen måte: Brukervennligheten til nettsiden og informasjon og logistikken fra Adams Matkasse slo godt an blant våre piloter.

Hvordan gikk det med maten den første uka?

Men det er selvsagt maten som er viktigst. Vi spurte så om de synes oppskriftene var lette å følge den første uka? Og dét var de. Her skårer Adams 9,4 av 10 mulige poeng.

Pilot Bjørn har med seg nesten alle når han sier følgende:

Det gikk veldig bra. Oppskriftene var lette å følge, og det var greit at oppskriftene var delt inn i rask, middels og tøff.

Én synes det var “litt uvant å lage mat på ‘en annen måte'”, mens en annen pilot mente oppskriftene krever at “man må tenke litt selv.”

Her har testpilot Odd pakket ut ingrediensene fra en Barnekasse. (Foto: Odd)

Her har testpilot Odd pakket ut ingrediensene fra en Barnekasse. (Foto: Odd)

Gode råvarer?

Når det gjelder kvaliteten på råvarene som ble levert den første uken, var alle svært fornøyde. Tester Tone har meg seg alle når hun sier følgende:

Veldig bra råvarer, deilig fersk fisk, kjøtt og grønnsaker.

Hun savnet litt mer økologiske råvarer, mens en annen pilot mente det var “kanskje litt kort holdbarhet på noen av ferskvarene”.

Lagde de alle rettene den første uken?

Majoriteten (syv av ti) gjorde det. Tre piloter gjorde det ikke. To av dem brukte ingrediensene til å lage retter barna kjente bedre til. Den tredje piloten hadde ikke tid til å lage torskeretten og la torsken i fryseren.

Maten falt stort sett i smak hos våre testpiloter den første uken. Her kommer det frem at noen av barna tydeligvis ikke er så godt vant til nye smaker. Testpilot Samuel oppsummerer det på denne måten:

Synes maten den første uka var veldig bra. Det var veldig mange andre “smaker og retter” enn det vi normalt lager hjemme så man synes fort det er spennende. Det både luktet og var smakfullt hele uka.

Samuel5

Her er det testpilot Samuel som har laget middag. (Foto: Samuel)

Oppsummering på smak den første uken? Pilotene likte stort sett det de fikk servert, men noen retter likte barna bedre enn de voksne, mens andre retter falt mer i smak hos de voksne.

Den andre uken

Testpilotene våre mente oppskriftene også var enkle å følge den andre uken, hvor “lett”, “greit”, “enkelt” og “raskt” var ord som dukket opp hos flere. Og når det gjelder kvaliteten på råvarene, har tester Odd med seg de fleste i dette sitatet:

Råvarene var også denne uken friske og fine og hadde god kvalitet.

I den andre uken var det fire av seks som ikke lagde alle rettene. To av pilotene var overbevist om at noen av rettene var for eksotiske for barna. Ole sier det på denne måten:

Taco med torsk, stroganoff med svin og pølser med lam er jo “morsomme” varianter, men barna spiser det jo ikke.

En annen pilot rakk ikke å lage én bestemt rett på grunn av tidspress, en annen på grunn av påsken, mens to andre ikke fant bakepoteter i butikken – som en av rettene krevde. Hva gjorde de så med ingrediensene? Jo, de brukte det til å lage andre retter eller bare fryste det ned til senere bruk.

Smakte det godt?

Ja, nesten alt falt i smak hos pilotene i den andre uken. Bjørn oppsummerer uke to på denne måten:

Pestokyllingen var knallgod. Den var saftig og meget god på smak. Lammekjøttbollene var ukens nedtur, men sausen på denne retten var veldig god. Bakt potet med grønnsaksrøre og skinke gikk ned på høykant. Her brukte vi alle potetene og ungene kunne ikke få nok. Vi brukte også baconet som ekstra garnityr, og det er jo noe som aldri er feil.

Dette er testpilot Mats sin dom over hvordan maten smakte i den andre uken:

Saftig kylling, taco torsk som barna likte, Stroganofen også veldig god.

Hva synes barna om å få mat på døra?

Her er alle pilotene samstemmige: Det var spennende for barna å få matkasser på døra. Dette gjorde også at barna var mer villige til å prøve nye smaker og til å hjelpe til på kjøkkenet. Bjørn har med seg mange i dette sitatet:

De synes at dette var spennende og vi har aldri fått så mye hjelp med matlagingen. De to ukene sett under ett, en positiv opplevelse.

Mats sier dette:

Vi har tidligere brukt ekspress meny fra godt levert, Adams barnekasse likte de bedre

Testpilot Samuel fikk med seg barna på matlagingen. (Foto: Samuel)

Testpilot Samuel fikk med seg barna på matlagingen. (Foto: Samuel)

Var barna med på å lage maten?

Halvparten av testpilotene fikk med barna på matlagingen. De som ikke hadde med barna på matlagingen, sier dette skyldes at barna måtte gjøre lekser og at de ville at matlagingen skulle gå fort. De barna som var med synes dette var “artig” og “moro”.

Bjørn sier det på denne måten:

De koste seg masse, vår minste på snart 4 år bidro mest. Hun storkoste seg med alle oppgaver hun fikk og måtte smake på det meste underveis. Eldstemann stod for lesing av oppskrifter.

Et av spørsmålene vi stilte var: “Barnekassen gir mulighet for kreative måter å tilberede grønnsaker på, for å oppfordre barn til å tørre å prøve nye råvarer. Hvordan synes du dette fungerte?” Her var det mange forskjellige svar. For de fleste funket dette, mens hos andre familier var barna litt mer skeptiske.

Samuel sier det på denne måten:

Nå er det ikke vanskelig med frukt og grønt for vår datter, heller resten av maten. Men vi prøvde Druesorbet og den slo an. Den var veldig enkel og kreativ, det hadde vi aldri sett eller hørt om før. Det trikset kommer vil til å ta med oss. Plommeterten prøvde vi ikke.

Samuel13

Flere familier merket av barna ble mer interessert i å hjelpe til på kjøkkenet når Barnekassen kom i hus. (Foto: Samuel)

Likte barna maten?

Ja, det gjorde de. De spiste ikke alle rettene, men til spørsmålet “Sånn jevnt over – likte barna maten?” svarte 9 av 10 at barna gjorde det. Barnekassen fra Adams Matkasse skårer også høyt på hvor sunne testpilotene oppfattet dem. Og når det gjelder selve leveringen av kassene og informasjonen de fikk om dem, var alle testpilotene svært fornøyde. Adams skårer også høyt på spørsmålet om testpilotene synes dette var verdt pengene.

Sparer de tid og penger?

Mener testpilotene de sparer tid på å bruke denne tjenesten. Ja, her var nesten alle enige om det. Det vanligste svaret ligger på mellom 1 til 3 timer, mens Samuel sier følgende:

Mer enn jeg liker å innrømme. Normalt er det dårlig planlegging, flere turer til butikken. Vi var kun i butikken en gang i uka og vil si at handling med hele familien sparer vi fort 5-6 timer.

Når det gjelder spørsmålet om de sparer penger, var meningene svært delte, med svar som “usikker”, “ingenting”, “veldig vanskelig spørsmål”, “kanskje en hundrelapp”, “mindre impulsiv handling”, “300 kroner” og “300-500 kroner”.

Fordeler og ulemper

Når det gjelder fordelene, dukker “slipper å planlegge” opp i mange svar. Men også “inspirasjon” og “variasjon” dukker opp. Testpilot Samuel oppsummerer fordelene slik:

1. Den største fordelen er at man får ny og variert mat, det er nok sunnere for oss. Da det blir mer ferske proteinkilder, mindre frosset, ferdig og ikke minst mindre kjøttdeig. 2. En annen stor fordel er at man slipper å være kreativ, når man kommer hjem er det bare å finne oppskriften å begynne. 3. Det er en fordel med småbarn at man slipper unna med kun en tur til butikken i uka. Da er det lettere å være streng med utskeielser også.

Når det gjelder ulemper, var det én pilot som synes maten for eksotisk, én ville ha maten levert tidligere på mandager, noen savnet flere valgmuligheter, én savnet en YouTube-kanal eller app hvor man kunne se oppskriftene bli lagd, én savnet flere økologiske råvarer, mens én reagerte på mengden mat til oppskriftene; det var for mye fisk og for lite kjøtt.

Her er noe av det du kan forvente å finne i en Barnekasse. (Foto: Samuel)

Her er noe av det du kan forvente å finne i en Barnekasse. (Foto: Samuel)

Konklusjon

Våre testpiloter var fornøyde med Barnekassen fra Adams Matkasse. Det var tydelig at noen familier synes noen av rettene var vel “nye” for dem, mens for eksempel en annen familie, som var vant med alle typer mat, påpekte at de savnet muligheten til å lage alt fra bunnen av. Så her kan det være et poeng å hente i forhold til hvor vant du og din familie er til nye smaker og om dere lager all mat fra bunnen av.

Her får du mer informasjon om Barnekassen.

Og vil pilotene våre anbefale Barnekassen fra Adams Matkasse til en venn? Svaret får du under her …

10 av 10
8.0 Meget godt

Positivt

  • Slippe å planlegge og å handle
  • Gir mer variasjon i kostholdet og inspirasjon til å lage ny mat
  • Spiser sunnere måltider enn før

Negativt

  • Savner flere valgmuligheter
  • Noen retter var for eksotiske for enkelte barn
  • Burde vært flere økologiske råvarer
Lette oppskrifter 9.5
Sunnhet 8.2
Smak 8
Levering/informasjon 9.6