ILOU kaffetrakter

Som alle årstider er så klart høsten også kaffetid, og lite er bedre enn duften av nytraktet kaffe om morgenen.

Derfor var det vel ikke merkelig at nesten 4500 interesserte seg for å teste ILOU kaffetrakter denne gangen. Ti piloter ble trukket ut, fikk levert ILOU hjem på døra, og fikk kose seg med kaffe en ukes tid. Nå har vi fått dommen.

Det første vi ville vite, var hvordan testpilotene syns det var å ta kaffetrakteren i bruk. Her var svarene entydige. Alle ti er enige om at det gikk som smurt, og ingen hadde en eneste innvending.

På spørsmål om brukervennlighet, gir åtte av ti tespiloter toppscore: Ti av ti poeng. To gir åtte av ti poeng. En god start for ILOU, med andre ord.

Smak

For at kaffen skal få optimal smak, bør vanntemperaturen ligge på mellom 92-96 grader i trakteprosessen. ILOU kaffetrakter skal ifølge produsenten levere riktig temperatur fra første dråpe. Så hva synes pilotene om smaken på kaffen?

Miriam skriver:

Fortreffelig smak av kaffen! Har opplevelse av at ILOU kaffetrakteren får det beste ut av kaffen.

Torstein følger opp:

Smaken på kaffen var veldig god den. Føler meg veldig sikker på at jeg ikke har smakt Friele filterkaffe på denne måten før.

Fredrik trekker fram at kaffen ble veldig god, og mener temperaturen er den viktigste årsaken til dette. Øyvind synes også kaffen ble veldig god, men mener samtidig den ikke skilte seg nevneverdig fra kaffe fra andre gode traktere. 

Cesilie likte også det hun fikk i koppen:

Smaken var god. Sammenlignet med (7 år gammel) moccamaster var den mindre bitter på smak.

ilouartikkel

Vanntank og rengjøring

For å sikre god kaffe over tid, er det viktig at trakteren er enkel å rengjøre. Samtlige piloter mener ILOU kaffetrakter leverer på dette punktet.

Miriam trekker fram følgende punkter:

Rengjøring er ganske enkelt pga. at vanntank kan tas av og keramisk filtersystem kan også enkelt rengjøres. Det er greit med det lille medfølgende verktøyet for rengjøring av vannsprederen.

Øyvind skryter også, med et lite forslag til forbedring:

Det var veldig praktisk å kunne ta av hele filterholderen for rengjøring, og ikke bare innsatsen som hos mange andre. Glasskannen har en øvre del av plast som ikke kan fjernes for rengjøring.

Torstein likte at det ble helt rent for kafferester:

Kaffeholderen er lett å ta ut. De gangene jeg prøvde gikk hele filterposten rett i søpla uten å legge igjen noen filterkorn i beholderen. Så renhold vil jeg si er enkelt. Om jeg skulle dra noe ned, syns jeg kaffeholderen kan virke litt løs.

ILOU kaffetrakter har også en avtakbar vanntank som sikrer rent og friskt vann – hver gang. Dette mener alle pilotene er praktisk.

Øyvind skriver:

Veldig praktisk. Mange bruker kaffetrakterens glasskanne for å helle vann i trakteren. Det ødelegger både kaffen og kaffetrakteren så nå er det lettere å få god smak på kaffen. På kaffetraktere med fast vannbeholder kan det være vanskelig å justere vannmengden spesielt hvis du har fylt på for mye.

Fredrik mener dette først og fremst er en smakssak, og utdyper:

Det er nok for noen definitivt en fordel med avtagbar vanntank. Jeg foretrekker å bruke et litermål og helle i tanken når den står på maskinen for å treffe helt nøyaktig på mengden, men det er bare en smakssak. Jeg likte spesielt godt at det står skrevet en «veiledende» anbefaling om hvor mange gram kaffe du skal bruke i forhold til hvor mange kopper man trakter, slik at man slipper å tenke på det i en travel hverdag.

Alle ti tespilotene trekker også fram som positivt at ILOU har keramisk overflate i filterholderen, som forhindrer kafferester og sikrer smak og aroma.

Oppdatering august 2018: ILOU kommer nå i en oppgradert versjon med filterholder i plast, samt en optimalisert varmeplate. Alt for å sikre den perfekte varme kaffekoppen som vi nordmenn elsker, uavhengig av om du ønsker å brygge en kopp eller en hel kanne. Det er fortsatt den samme trakteren med godkjent-stempel fra ECBC og anbefalt av Norsk Kaffeinformasjon.

Design og utseende

Kaffetrakteren skal jo stå der på benken stort sett hele tiden, og da er det viktig at den tar seg ut. Så hva synes pilotene om ILOUs design og utseende?

Tallenes tale er ganske klar her. Syv av pilotene gir åtte av ti for design, to gir ti av ti. Malins anmeldelse:

Stilrent design, tar litt mindre plass enn en klassisk moccamaster, og passer dermed bedre inn på mitt bitte lille kjøkken. Lett å forstå seg på trakteren også.

Fredrik gir seks av ti, det er lavest på dette punktet. Han mener:

Designet er OK. Jeg synes personlig at det kanskje blir litt kjedelig i sort. Men trakteren gir inntrykk av at den er godt bygget, noe som er viktig for meg.

Det var design, hva med selve utseendet? Her gir pilotene nøyaktig samme poengsum: To tiere, syv åttere og en sekser. Bodil gir toppscore, og mener kaffetrakteren er flott. Også Malin gir ti av ti:

Ser bra ut og sklir fint inn med de andre tingene jeg har på kjøkkenet.

Øyvind legger til:

Ganske kult og moderne utseende på selve trakteren. Glasskannen har litt storkjøkkenpreg, spesielt plastdelen som er limt på toppen.

ilouart2

Glasskannens utforming

En av ILOU kaffetrakters særtrekk er selve glasskannen, som er formet som et cognacglass for å sikre kaffens naturlige aroma etter trakting. Dette likte testpilotene stort sett veldig godt.

Torstein skryter:

Både ut av filterholderen og kannen er det god plass for dampen å komme ut, dette gjør jo også at aromaen kommer godt frem i rommet, mens kaffen traktes. Når sant skal sies så skal vel ikke kaffe stå på en kanne for lenge for å unngå brent smak av kaffe, så usikker hvor mye jeg merket til selve utformingen i henhold til aroma. Men når det gjelder selve helletuten på kannen, skal de ha terningkast 6, altfor mange kanner er utformet med den klassiske korte tuten. Skal man helle over på en termos etc risikerer man at halve kannen havner på kjøkkenbenken rett og slett fordi kannen er håpløs å helle med. Men her er designet gull. Topp.

Malin slet litt med å få ut de siste dråpene, men tror det kan være en vanesak – det trekker også Tomas fram. Bodil er den eneste som ikke liker utformingen av glasskannen. Miriam er blant de fornøyde:

Oppleves som en vesentlig styrke at glasskannen har en utforming som bevarer god kaffearoma. Det merkes.

Høydepunkter

Som vi har skjønt nå, testpilotene er jevnt over veldig fornøyde med ILOU kaffetrakter etter noen dager med testing. Men hva likte de aller best?

Miriams vurdering:

Avtakbar vanntank, at trakteren gir lyd fra seg når kaffen er ferdig traktet, keramisk filtersystem, enkelt renhold og jeg synes det er av stor betydning at trakteren ikke starter hvis dryppstopp er aktivert. Og at trakteren skrur seg av etter 40 minutter hvis jeg glemmer det.

Øyvind:

Teknologien. Sensor i deksel over filterholderen, Flow control osv. Lydsignal når kaffen er klar, Den keramiske filterholderen virker utrolig bra. Avtagbar vanntank.

Også Torstein har gitt toppkarakter på totalopplevelsen, og skriver:

Meget god kaffe, enkel å bruke. Koke kaffe er ingen vanskelig sak for bruker, men resultatet er jo det som i dette tilfellet skiller seg ut.

Fredrik gir åtte av ti totalt sett, og forklarer hvorfor:

Den har et meget funksjonelt design og gir inntrykk av god byggekvalitet. Den er enkel i bruk og skrur seg av automatisk etter at den er ferdig. Dryppstopp-funksjonen kombinert med en høykvalitets-filterholder gjør det veldig enkelt å tilberede god kaffe selv om kannen er halvfull. Men dens viktigste og beste egenskap er nok at kaffen blir skikkelig varm.

Vi ba også testpilotene om å fortelle hva de eventuelt kunne ønske seg var annerledes med trakteren. Her nevnes igjen det som tidligere ble pekt på om de siste dråpene i vannkanna. Et par synes også ILOU kaffetrakter har en noe høy traktelyd under selve traktingen, som Fredrik skriver:

Den støyer litt mer enn en Moccamaster under trakting. Det virker rett og slett å være støy knyttet til oppvarmingen av vannet og transporten av vannet fra «koke»-sonen til filterholderen. Når det er sagt, så er det flisespikkeri.

Miriam legger til:

Men det oppleves også som en «god lyd» -«for om litt er kaffen klar». Vi er 4 personer som smakte på kaffen. Vi er alle enige om at ILOU kaffetrakteren får det beste ut av kaffen. Plutselig var kaffekannen tom ved frokostbordet.

Ni av ti testpiloter slår fast at de vil anbefale ILOU kaffetrakter til andre.

9 av 20 Testpilot-anbefaler
8.8 Meget bra

Positivt

  • Smak
  • Design
  • Brukervennlighet

Negativt

  • Noe høy traktelyd
Design 8.2
Utseende 8.2
Brukervennlighet 9.6