Høytrykksvask-sesongen er for lengst i gang, og denne gangen har våre ti testpiloter, en kvinne og ni menn, vasket bil, fasade, hageutstyr, båt, sykkel og hestehenger gjennom juni måned. Produktet de har brukt, er høytrykksvaskeren Kärcher K 5 Premium Full Control, som de fikk sammen med ekstrautstyret universalvask og skumlegger. Her er dommen deres over vaskeren.

Som vanlig spurte vi om det gikk greit å bruke høytrykksvaskeren. Alle ti var enige om det at gikk greit, og det hadde kanskje noe med alle hadde eid eller prøvd en høytrykksvasker før. Testpilotene synes også det gikk greit å montere vaskeren. Her får Kärcher 8,6 av 10 mulige i poeng.

Så spurte vi om hva testpilotene mente var de beste egenskapene ved maskinen. Først ut er Sindre:

“Plug ‘n’ Clean” systemet, som blander såpe og vann automatisk gjør at man kan vaske effektivt og grundig, samt skumdysen, som gjør det samme.

Aslaug sier dette:

At den har mange styrkegrader slik at den kan anvendes på det meste. Den kraftigste styrken var fenomenal til å fjerne svartsopp fra hellegangen.

Tommy følger opp:

Allsidighet, mulighet for enkelt å justerer kraften på strålen, trommel for å rulle opp høytrykkslange, stort utvalg av tilbehør, enkel vaskemiddeltilsetting.

De andre nevner vanntrykk, slangetrommel, display, pistolhåndtak, enkelhet og kraft, som andre gode egenskaper. Alle likte også brukervennligheten til vaskeren. Her får Kärcher 9,2 poeng. 

20160520_191405

Hvordan var den sammenlignet med andre høytrykksvaskere?

Som nevnt hadde alle ti enten eid eller prøvd en høytrykksvasker før, og vi ville vite hvordan Kärcher K 5 Premium Full Control opplevdes sammenlignet med tidligere erfaringer. Her mener alle at K 5 gjør en bedre jobb enn tidligere høytrykksvaskere de har prøvd. Det som går igjen er at den er både kraftigere og enklere i bruk. Her er Stian sin dom:

Mye sterkere vanntrykk, mindre slangerot, bedre rekkvidde og displayet gjør det lettere finne rett trykk for rett oppgave. 

Carl sier følgende:

Det er lettere å bruke en annen høytrykkspyler fordi det bare er plugg og kjør, mens på denne må du først velge hva du rengjøre og hva slags utstyr som trengs. Jeg foretrekker uansett Karcher ettersom den har flere bruksmåter og mulighet til å spyle såpe.

Sindre oppsummerer det slik:

Den gir en mye bedre pekepinn på trykket som kommer ut av dysen. Den er kraftigere enn mange høyttrykksvaskere på markedet, men trykkanvisningen på håndtaket gjør at man kan bruke vaskeren på selv de mest skjøre områder.

Bil var ikke overraskende den mest brukte rengjøringsoppgaven, med fasade, terrasse og hageutstyr på plassene under. Et par vasket også båten og sykkelen sin, mens en vasket en hestehenger.

 20160521_144157

Utstyret

Med vaskeren fulgte den en skumdyse. Ni av ti brukte denne. Hvordan syntes de skumleggeren fungerte? Jo, de fleste mente den var både lett og effektiv å bruke, mens et mindretall synes den brukte for mye såpe. Her er Carl:

Kjempefint! Det var en fryd å vaske bilen på den måten. Riktignok gjorde jeg det litt feil til å starte med ettersom jeg skummet ned hele bilen med en gang. Men lærte fort å skumme deler av bilen før jeg gikk over med en svamp.

Erik sier følgende:

Den fungerte perfekt, vasket hvertfall 10 biler med den. Kjøpte egen såpe da den bruker mye såpe, så det blir dyrt å handle kærcher såpe som er tiltenkt skumdysen.

Sivert:

Helt fantastisk, utrulig behagelig å bruke. 

Vi spurte også hvordan det var å legge på såpe uten bruk av skumlegger. Majoriteten synes det gikk fint, hvorav et par påpekte at den brukte mye såpe. Et par synes det var “tungvint” og “vanskelig” med denne løsningen. Her er Tommy:

Veldig gret med innebygd såpedispenser og oppbevaring av vaskemiddel. Eneste minus at det går fort å tømme en såpebeholder. 

Sindre:

Enkelt å stille pistolen inn til “mix” for å spyle såpeblanding, veldig enkel og effektiv i bruk, men veldig høyt forbruk av såpe.

Hvilken av de to løsningene likte så testpilotene best? Jo, seks foretrakk skumleggeren, mens to likte gjennom maskin og variopower best. De to siste likte begge deler like godt.

20160521_141434

LED-displayet

En nyhet ved Kärcher Full Control serien er LED-displayet på pistolen som indikerer bruksområdet. Vi spurte våre testpiloter om de benyttet dette displayet aktivt i rengjøringsprosessen? Åtte av ti gjorde det og alle åtte synes ikonene var enkle å forstå. Her er Tommy igjen:

Praktisk, lett å se hvilket trykk de jobber med, enkelt å endre trykk når man spyler asfalt og kommer til hageporten av tre.

Stian:

I starten og når jeg pakket den ut så syntes jeg det var mer for show enn nytte. Jeg måtte spise mine egne ord når jeg skulle låne bort spyleren og vise at de måtte begrense trykket for å spyle av en bil. Utrolig praktisk med en så enkel trykkmåler.

Gaute:

Likte led-displayet, men var til tider vanskelig å justere den til bil vask (medium). Hvis det hadde vært trykkfølsomt hadde det gjort jobben enda lettere og intuitivt. Er ikke nødvendig den som leser bruksanvisning før bruk, så tok noen minutter før jeg skjønte at jeg faktisk måtte juster trykket selv på pistolen.

Untitled-1

Rotojet-dysen

Rotojet-dysen skal benyttes på robuste overflater som sten, asfalt, mur og betong. Vi ville vite på hvilke områder våre testpiloter brukte denne. Jo, helleganger, stein, asfalt, støttemur, felger, under vannlinja på båten, balkong i betong og mattene i bilen. Erik sier dette:

Jeg anser meg selv som over gjennomsnittet ved bruk av spyler. Så jeg bruker den til alt utenom på bilen. Skal en få vekk inngrodd skitt fra ting så må rotodysen brukes. 

Tommy oppsummerer dysen slik:

Balkong i betong, asfalt, steinmur og innvendige matter i bil med fantastisk resultat. Mattene i bilen som er dels gummi, dels tekstil, har jeg gjort mange forsøk på å få rent tidligere. Har prøvd annen høytrykkspyler, avfetting, såpe, skrubb osv, men med litt såpe og deretter rotojet ble de som nye (de er 8-9 år gamle). 

Hva likte de best med rotojet-dysen? Jo, at den er “utrolig kraftig” og fjerner det man ønsker å fjerne. “Fungerer bra til å få av møkk som sitter veldig godt!”, som en pilot skrev det. Var det noe de ikke likte med rotojet-dysen? Det var i så fall at den var for kraftig, som to nevnte at den var. I den andre enden av skalaen har du testpilot Remy:

Totalt sett, så blir det for min del å bruke maks trykk nesten uansett, da jeg syns resten blir i det minste laget. Skulle ikke vært trinnløs justering på trykket, da det er litt knotete og finne riktig innstilling mellom mix og max. Skulle vært egne trinn for hver innstilling.

20160605_151701

Variopower-dysen

Variopower-dysen benyttes på mer ømfintlige overflater. Den justerer trykket og gir mulighet for pålegging av såpe gjennom maskinen. Våre piloter brukte den når de skulle vaske veranda, husvegg, bil, båt, sykkel, terrasse, vinduer og tak. Hva likte de best med akkurat denne dysen? Her er gjengangeren at de kunne styre trykket avhengig av avstand og overflater. Her oppsummerer Tommy denne dysen:

Fungerer bra som allround dyse. Det aller beste er mulighetene til enkelt å endre trykk etter arbeidsoppgave. På deler av huset som ligger i skyggen er det grønske på hvit besetning, veldig bra å kunne justere trykket slik at grønsken kunne spyles vekk uten at malinga løsnet.

Var det noe de opplevde som mindre bra med denne dysen? Her var det et par som slet med å justere mellom styrkenivåene. Sindre sier dette:

Vanskelig å stille dysen inn på middels trykk. Pistolen indikerte “low”, jeg vridde smått på dysen, så hoppet indikatoren rett til “hard”.

Untitled-3

Slangen, design, trykk og vannmengde

K 5 Premium Full Control leveres med åtte meter lang høytrykksslange på trommel. Testpilotene likte trommelfunksjonen svært godt og gir den 9,2 av 10 mulige poeng. Kvaliteten på slangen likte de også godt, den får samme poengsum. De liker også slangens lengde på åtte meter, selv om noen av testpilotene skulle ønske den var litt lenger. Her scorer Kärcher 8,2 poeng.

Testpilotene våre elsker designet på K 5. Her scorer den testens høyeste poengsum på 9,8. De var også svært fornøyd med trykk og vannmengde, som får 9,2 poeng.

Konklusjon

Til tross for at noen mente den brukte vel mye såpe som i tillegg er kostbar og at noen ønsket seg en lengre slange, falt Kärcher K 5 Premium Full Control veldig i smak hos våre testpiloter. “Den beste vi har hatt”, sier Aslaug. Stian oppsummerer det slik:

Jeg hadde en Nilfisk før, men tilbehøret her er overlegent bedre og det er virkelig fanastisk at jeg kan bruke 10 år gammelt tilbeøhør på denne. Prisene på rengjøringsmidlene er litt for høye i butikken.

Vi lar Sindre får det siste ordet:

Dette er en veldig bra høytrykksvasker til hjemmet. Funksjoner som “Plug ‘n’ Clean” gjør det veldig enkelt å vaske effektivt og grundig.

10 av 10

 

9.4 Svært god

Positivt

  • Kraften
  • Brukervennlig
  • LED-displayet

Negativt

  • Dyr såpe
  • Høyt såpeforbruk
  • Slangen kunne vært enda lenger
Brukervennlighet 9.2
Montering 8.6
Slangen 8.8
Design 9.8
Trykk/vannmengde 9.2

Tags