Kärcher FC 5 Gulvvasker

Å vaske gulv er vel kanskje ikke det de fleste gleder seg mest til å gjøre, men kanskje finnes det et enklere alternativ til bøtte og klut? Vi lot ti heldige testpiloter prøve en Kärcher FC 5-gulvvasker i et par uker. Var gulvvaskeren enkel å bruke, og, viktigst av alt, ble det rent? Her er dommen.

Brukervennlig

Det aller første vi spurte testpilotene om var om det gikk greit å bruke gulvvaskeren. Her var alle ti testpiloter enige om at det gikk greit, enda ingen av testpilotene hadde prøvd en gulvvasker tidligere. Testpilotene syntes også det gikk fint å gjøre klar maskinen og komme i gang med vaskingen – her scoret gulvvaskeren 9 av 10 mulige poeng.

Deretter spurte vi om hva de mente var de beste egenskapene ved gulvvaskeren. Wenche forteller:

Fantastisk! Gjør gulvvasken morsom. Den er veldig lett å bruke, og veldig enkel å rengjøre etter bruk. Man slipper gufne mopper/kluter. Er effektiv på flekker, og man slipper å støvsuge før man vasker.

Johan fortsetter:

Enkel i bruk, og brukervennlig. Lett å komme i gang med, samt rengjøre etter bruk. Gjør nok terskelen ved å vaske gulv litt lavere.

Hallvard fremhever også hvor enkel gulvvaskeren er å bruke:

Enkel å bruke og rengjøre. Vaskerullene kan vaskes i vaskemaskin. Kan brukes på tregulv. Rengjør også i V-fugene i parketten. Sparer mye tid siden en i stor grad slipper å både støvsuge å vaske.

Alle testpilotene likte altså brukervennligheten til gulvvaskeren – der scoret den hele 9,6 poeng.

Forskjellige gulvtyper

Vi spurte testpilotene om hva slags gulvtyper de testet gulvvaskeren på, og her var det mye forskjellig: Over halvparten brukte den på parkett, fliser, og laminat, mens noen brukte den på stein og linoleum. Én brukte også gulvvaskeren på ubehandlet furugulv.

IMG_4122

Gulvvaskeren skal være i stand til å vaske gulv uten støvsuging først, med mindre det er flere store hybelkaniner, smuler eller lignende. Vi spurte testpilotene om de støvsugde før vask, og her var det fire stykker som svarte ja. De resterende seks fikk spørsmål om det ble rent selv uten støvsuging i forkant. Her var det forskjellige opplevelser. Wenche hadde ingen problemer:

Gulvvaskeren sugde opp støv, kattehår, smårusk og smuler. Gulvet ble rent og fint, og smusset samlet seg i beholderen som var enkel å tømme.

Johan opplevde at de større hybelkaninene burde vært støvsuget først:

Den klarte seg fint med støv og mindre partikler. Med hår ble dette sittende fast i spolene under rullene. Gikk greit å ta det vekk. Større støvpartikler (hybelkaniner) opplevdes å være vanskelig å ta med gulvvaskeren. De største av disse ble ofte bare dyttet frem og tilbake på gulvet, og ofte måttes plukkes opp eller støvsuges opp i etterkant. Dette er dog lite problem dersom man er nøye overalt hver gang man brukes vaskeren.

Det er tydelig at dersom man har veldig skitne gulv med mye løs skitt, kan støvsuging først være lurt. Men dersom man vasker gulvene regelmessig, er ikke dette like nødvendig.

Rengjøring rundt og under møblene

En av nøkkelegenskapene til gulvvaskeren er at den bruker mye mindre vann enn andre rengjøringsmetoder, noe som gjør den egnet til rengjøring av for eksempel parkett. Vi spurte testpilotene om de la merke til at gulvene tørket fortere enn vanlig etter vask, og her svarte alle testpilotene ja.

Videre spurte vi om hvordan det fungerte å rengjøre under og rundt møbler og andre objekter. Wenche skriver:

Litt vanskelig å komme til  under sofaen, men vasker fint inntil andre møbler, og kommer fint inntil veggen.

IMG_4158

Erik slet også med å komme til under sofaen, men likte at den kommer seg inntil lister og kanter:

Trange hjørner kom den ikke skikkelig til. Sofa og TV-benk er for lave til at den kommer under, men rundt møbler og under kommoder gikk det veldig bra. Det jeg også likte veldig godt var at den kommer seg helt inn til lister og kanter som fugene mellom vegg og gulv på badet.

Terje fortsetter:

Gansker greit, ganske likt gammeldagse vaskemetoder, flytter stoler og slikt for å komme til. Når en først kom til, var det mye lettere å bruke denne, da en slipper å gå frem og tilbake for å få med seg alt, bare fører maskinen rolig frem og tilbake mens den vasker med seg alt.

Tanker for rent og skittent vann

Gulvvaskeren er utstyrt med to vanntanker: Én tank for rent vann som fylles før vask, og én tank for skittent vann som tømmes etter vask. Rakk tankene til hele vaskejobben? To av testpilotene svarte enkelt ja. Wenche forteller videre:

Har ca. 50 kvadratmeter stue, og vannbeholderen holdt akkurat. Måtte fylle på når neste rom skulle vaskes. Men, det er såpass enkelt at det ikke var noe problem.

2_

Johan måtte fylle og tømme oftere:

Både ja og nei, måtte etterfylle en gang på laminaten, og brukte den opp helt begge gangene. Har mindre flisgulv, så til disse holdt det akkurat med en tank. Måtte dog tømme skittenvann to ganger på en rentvannstank.

Thor fortsetter:

Jeg hadde så møkkete kjøkkengulv at jeg måtte vaske kjøkkenet to ganger. Gikk med en tank hver gang, da det var særs tilsmusset. Tankkapasiteten holder nok til en vanlig husvask nå som alle gulvene er rene og pene.

Alle testpilotene var enige om at det var enkelt å tømme skittenvannstanken etter vask, og én nevnte at det var et pluss å slippe å ta i skitne mopper og kluter. Selv om tankene ikke alltid rakk til hele vaskejobben, var det enkelt både å etterfylle rent vann og tømme ut skittenvann underveis.

IMG_20171029_110640_

Mikrofiberrullene

Gulvvaskeren har to mikrofiberruller som driver maskinen framover mens smusset blir sugd opp i skittenvannstanken. Vi spurte testpilotene om hva de syntes om mikrofiberrullene, og her hersket det stor enighet: Alle testpilotene likte mikrofiberrullene. Hallvard forteller:

Fungerte veldig bra. Enkle å ta av og rengjøre. Supert at de også kan vaskes i vaskemaskin.

IMG_4170

 

Erik syntes fargekodingen fungerte bra:

Geniale. Kjempeenkelt å ta av, rengjøre og sette på igjen med fargekoding så du ikke setter på feil.

Thor er enig i at fargekodingen var et pluss:

De var veldig ok, enkelt fargesystem på rullene. Enkelt å skifte, enkelt å holde styr på. Rett og slett gjennomtenkt.

Tre av testpilotene vasket mikrofiberrullene i maskin etter bruk. Vi spurte om de syntes mikrofiberrullene ble rene etter vask, og her scoret rullene hele 9,4 av 10 poeng.

Øvrige kommentarer

Vi lurte også på om testpilotene hadde noen øvrige kommentarer til opplevelsen med gulvvaskeren. Én av testpilotene at hun savner lukten av «rent hus», ettersom gulvvaskeren ikke vasker med såpe. Terje syntes også maskinen var litt tung:

Hvis mulig ville det vært flott om en kunne minsket litt på vekten på maskinen. Jeg fikk bestemor til å prøve den også, og hun syntes den var litt for tung.

Et par av testpilotene nevnte også at de skulle ønske gulvvaskeren var oppladbar. Line skriver:

Oppladbar så man slipper ledning hadde vært et stort pluss. Ellers er den lett å ha med å gjøre, og gjør en bedre jobb enn golvtue og vaskestav.

2

Konklusjon

Alt i alt falt gulvvaskeren veldig i smak hos våre testpiloter. Alle syntes maskinen var svært brukervennlig, og opplevde at gulvvasken ble enklere. Og viktigst av alt – gulvvaskeren gjorde skikkelig rent! Her forteller Erik:

Jeg har en smørebod for langrennski hvor det sikles av mye voks ned på laminatgulv. Når jeg vasker med vanlig mopp eller klut klistrer de tynne flakene seg fast i gulvet og gjør det nesten umulig å få opp. Dette klarte gulvvaskerene å få opp, som jeg synes var ganske imponerende. Kunne kanskje ønsket at det hadde vært en vippefunksjon slik at du kunne heve og senke skaftet for bedre ergonomi og for å komme til bedre. Kunne også tenkt meg litt grovere ruller for å bedre vaske rue steinfliser og mellom fuger som ekstrautstyr. Ellers en kanon maskin som har gjort hverdagen min mye enklere.

Vi lar Johan få det siste ordet:

Enkel og grei i bruk. Vasker overraskende bra. Å vaske gulv har aldri vært enklere og mer morsommere en det er med gulvvaskeren.

10 av 10 2
9.6 Særdeles god

Positivt

  • Mikrofiberrullene
  • Enkel i bruk
  • Gulvvasken ble morsommere

Negativt

  • Litt tung
  • Ledningen rakk ikke til hele huset
  • Ikke så lett å komme til i trange hjørner og under sofaen
Brukervennlighet 9.6
Gjøre klar maskinen og komme i gang 9
Design 8.8
Tilstrekkelig rent 9.8