Ti testpiloter har hatt hver sin Sony Xperia Z5 i rundt en måned. De har fått en utfordring og det er å ta de beste “aktiv høst”-bildene med mobilen. De har stått ganske fritt til hvordan de skal tolke temaet, og de fem flinkeste fotografene får beholde mobilen sin. De fem andre må dessverre levere den tilbake.

Vi vil presentere de fem vinnerne underveis i artikkelen mens vi går i gjennom testpilotenes dom over den ferske toppmodellen til Sony. Toppbildet i saken er tatt av testpilot Even på Hoddevika på Vestlandet “på en surfetur som ikke var helt heldig…”.

Komme i gang

Først spurte vi om det gikk greit å komme i gang med mobilen. Alle syntes det. Var det så lett å overføre gammelt innhold over på Z5-en, spurte vi. Ja, svarte alle ti. Som kanskje er noe å tenke på i forhold til hvordan det var i gamle dager, da dette ofte var det mange gruet seg mest til når man fikk ny mobil.

Konstruksjonen

Her var de aller fleste fornøyde med det nye oppgraderte designet, som flere mente ga en “premium-følelse”. Noen savnet den gamle plasseringen av volumknappene, mens flere fremhevet at den var god å holde i. Åtte av ti brukte fingeravtrykksleseren. Slik beskriver Henrik det:

Konstruksjonen på mobilen virker svært solid, samtidig som den også fra seg en Premium feel. Knappene er svært solide og finger sensoren er kjempe rask og god til å finne fingeravtrykk. Baksiden føles ikke ut som glass, og det er for meg en stor bonus, den har tekstur, så den er ikke glatt å holde og så setter det seg heller ikke fingermerker eller smuss på baksiden, så den ser kjempefin ut i motsetning til mange andre konkurrenter(s6).

NY DSC_0051-01

HOPP I HAVET: Vinnerbilde nummer to er tatt av testpilot Espen. Sted er Lunheim utenfor Tromsø.

I det våte element?

Xperia-serien er kjent for å takle vann og fuktighet bedre enn konkurrentene. Halvparten av testpilotene fikk utfordret Z5-en i det våte element. En slang like godt Z5-en oppi akvariet sitt, mens en annen brukte den i kraftig regnvær, noe han “aldri hadde gjort hadde det ikke vært for vanntettheten til kameraet”. Henning skriver dette:

Testet tlf i regnvær uten beskyttelse. Fikk en del vanndråper på både fronten og baksiden. børstet det av og tlf var upåvirket i etterkant

Skjermen

Ingen tvil: De likte skjermen. De likte skjermen svært godt. Lyssterk, krystallklar, gode kontraster og nydelige farger, er noen gjengangere fra et veldig entusiastisk testpanel. Espen har med seg alle i dette sitatet:

Lyssterk, alvorlig skarp, nydelige farger.absolutt ingenting negativt å nevne

 

NY DSC_0073

HØSTLEK: Testpilot Hanne har tatt dette bildet på Nes i Hedmark.

Kameraet og autofokus

Her var majoriteten svært fornøyde, mens to piloter ga nest beste score. En pilot var sånn middels fornøyd. Gjengangeren hos mange er at de konkluderer med at Z5 er det beste mobilkameraet de har hatt, men likevel er det noen få som savner enkelte ting, som å ta mange bilder i sekundet, at det var litt krevende å ta bilder i mørket og at bilder i bevegelse ble litt uklare. Altså var det litt vanskelig å fange øyeblikkene, som en testpilot sier det. Likevel: Linn har med seg majoriteten i dette sitatet:

Synes kameraet er kjempeflott, elsker at det har så mange funksjoner, og skulle gjerne testet det enda mer. Har prøvd å teste ut fokus i mørket på denne. Mørke kvelder osv, den har litt å gå på, men alt i alt er det et utrolig bra kamera, OG det fanger nordlys!!! Det er det ikke mange mobilkameraer som gjør.

Helt på tampen av testen kom det en firmware-oppdatering av mobilen, som kun én testpilot rakk å inkludere i sine svar. Oppgraderingen gjorde til gjengjeld at testpilot Rene helt forandret syn på kameraet:

I starten av testen var jeg veldig skuffet over kamera. Synes kamera var dårlig! Fikk en firmware oppgradering av telefonen nå nylig og ble svært positivt overrasket. Kamera er lynraskt, tar gode bilder, enkelt å velge hvilke modus du skal ha, tok noen bilder med manuelle innstillinger som ble veldig bra.

NY DSC_0664

SPORTY: Testpilot Henrik har tatt bildet i barskogreservatet Jomåsknutene i Froland i Øst-Agder.

Autofokus

Hva så med autofokusen, som produsenten sier er den raskeste som finnes blant mobiler på markedet? Også her var majoriteten svært fornøyde, mens noen få slet med å bruke den under mørke forhold og til bilder i fart. Når det gjelder sistnevnte var det derimot flere som syntes autofokusen fungerte utmerket. Her er hva Espen sier:

Null ventetid, point and shoot! Bevegende objekter(fotballer, når barna mine kastet stein) ble fanget helt perfekt!

Rene, som rakk å få med firmware-oppdatering, melder følgeden:

Etter oppdateringen så ble autofokusen rask og presist. En fryd å bruke

Brukeropplevelse og ytelse

Når det gjelder brukeropplevelsen, var testpilotene samstemmige: Z5 er enkel, kjapp og ryddig i bruk. Spesielt hastigheten var det flere som trakk frem. Rene sier det på denne måten:

Elsker plasseringen av fingertrykk sensoren. Utrolig rask telefon. Knappene er lett tilgjengelig og gjør bruken av telefonen til en drøm. Sony har et greit og intuitivt grensesnitt, så enten du kommer over fra eple, eller annen android så er det lett å finne fram.

Hanne sier dette:

Den har god ytelse og alt starter raskt. Jeg opplever at telefonene leverer den hastigheten man trenger enten du multitasker over Wi-Fi eller 4G, uten å bufre.

Batteri

Her var alle fornøyde og flere – som ikke hadde brukt Sony-mobiler før – fikk seg en overraskelse. Flere hadde mye brukstid på mobilen, men opplevde likevel at det var batteri igjen etter at to dager var gått. Slik oppsummerer Kjetil det:

Jeg bruker telefonen mye, så forventer ikke to dagers bruk. Men den stod til over forventning på batterikapasitet

2

MOTBAKKE: Testpilot Kjetil tok dette høstbildet i Frognerparken i Oslo.

Hva likte de best?

Batterikapasitet, vanntett, kameraet, lydkvalitet, oversiktlig, brukervennlig, rask, lyssterk skjerm, ytelse og plassering av knapper var noe av det likte best, med kamera, batteri og vanntetthet som de klare gjengangerne. Slik oppsummerer testpilot Espen det:

Kameraet skinner høyest, brukervennligheten, batterikapasitet og utseende er også fenomenalt. Kraftpakke i nett innpakning!

Hva kunne vært bedre?

En litt kronglete fingeravtrykksleser, volumknapp som var litt vanskelig plassert, autofokus under mørke forhold, savn av flere manuelle innstillinger på kameraet og fronkamera til Snapchat-bruk som ikke var all verdens, var noen av tilbakemeldingene her. Kanskje noen av dem ikke ville vært med hvis alle hatt fått med seg firmware-oppdateringen? Her er uansett hva Kjetil synes kunne vært bedre:

Færre standardapper, volumknappene tilbake til der de var før (i hvert fall på Z1), Foto: Timeburst funksjon som jeg hadde på Z1, evnt funksjonen som iphone har hvor man kan ta flere bilder i sekundet på rad. Kanskje en brukermanual for foto i ulike settinger.

Konklusjon

Testpilotene likte Z5-en svært godt, og for de som hadde gamle telefoner eller andre merker, var det tydelig at de fikk seg en overraskelse både på batterikapasitet og kameraet. Det kan virke som noen hadde for høye forventinger til kameraet, selv om majoriteten her var svært fornøyde.  “… er tross alt et mobil kamera og ikke en speilrefleks til mangfoldige tusen kroner”, som en testpilot beskrev det. Henning oppsummerer testperioden slik:

Jeg har blitt en utrolig fornøyd person og mange av mine venner er overbevist om at denne er noe de burde vurdere før de kjøper ny tlf. Har noen som allerede har gått over fra iphone til Z5 compact. Dere har et produkt som stiller sterkt på markedet og som jeg personlig mener er kanskje det beste tilbudet man får på dagens marked.

10 av 10

 

9.4 Svært god

Positiv

  • Batteri
  • Kamera
  • Vanntett

Negativt

  • Kamera under mørke forhold
  • Plasseringen av volumknapper
  • Ingen mulighet til å ta flere bilder på en gang
Konstruksjon 8.4
Skjerm 9.8
Kamera 9.2
Brukeropplevelse 9.2
Ytelse 9.8
Batteri 9.2