De siste to ukene har Dinsides elleve testpiloter hatt hver sin Sony Xperia Z3 Compact til disposisjon. Testpilotene har vurdert en rekke aspekter ved telefonen, som skjerm, kamera, batteri og mer til.

Panelet var satt sammen både av kvinner og menn, som både hadde iPhone- og Android-bakgrunn. Samtlige av testpilotene syntes det gikk greit å komme i gang med å bruke telefonen; også de som var vant med iPhone fra før.

Konstruksjon

Xperia Z3 Compact kan både ta bilder og filme under vann.

Xperia Z3 Compact kan både ta bilder og filme under vann.

En av fordelene med Sonys Xperia-telefoner er at de er vanntette så lenge lukene til lading og minnekort er lukket. Her har testpilotene gitt telefonen litt av hvert å bryne seg på. Flere har brukt telefonen i regnet eller spilt musikk i dusjen, Annette mistet den i badekaret og Cecilie sølte rødvin på den – ingen har opplevd problemer i etterkant. Henrik mistet telefonen en hel etasje ned (cirka 3 meter) uten at telefonen fikk en skramme, selv om dette ikke er markedsført som en støtsikker telefon.

Flere påpeker også at de synes telefonen føles solid, elegant og at knappene er fornuftig plassert, selv om et par av testpilotene ønsker seg en lengre volumknapp. Noen mener at den glatte baksiden gjør at den lett kan gli dersom den ikke ligger i vater. Et par av dem påpeker også at baksiden lett får riper og fingermerker.

Når det gjelder lyd, er testpilotene spesielt fornøyde med de to høyttalerne på hver sin side av skjermen, som også gjør at de ikke blir dekket til av fingeren når man holder telefonen.

Totalt gir testpilotene 9,1 av 10 poeng på konstruksjon.

Skjerm

Skjermen på Z3 Compact er 4,6" og har en oppløsning på 1280x720.

Skjermen på Z3 Compact er 4,6″ og har en oppløsning på 1280×720.

Skjermen på Xperia Z3 Compact er 4,6″ og telefonen har HD-oppløsning på 1280×720. De som kommenterer oppløsningen er skjønt enige om at denne oppløsningen er god nok i forhold til skjermstørrelsen, og flere skryter av at de føler at Xperia Z3 Compact har en veldig god skjerm, og at den har mye skjerm i forhold til den totale størrelsen.

Når det gjelder lysstyrke er det litt uenigheter – noen kommenterer at skjermen er godt synlig i sollys, mens andre skulle ønske seg enda litt mer. Noen av testpilotene som tidligere har brukt en AMOLED-skjerm savner et bedre sortnivå, spesielt når man ser på telefonen fra skrått hold. Et par kommenterer også at berøringsmønsteret er synlig i sterk belysning.

Sonys telefoner har en «X Reality»-funksjon som optimaliserer farger og konstrast når man ser på bilder og video, og denne er det litt delte meninger om. Sondre valgte å slå den av fordi bildet så kunstig ut, mens Henrik formulerer seg som følger:

Skjermen er lyssterk og har en god fargegjengivelse. Fargene “popper” ekstra med Xperia X-reality aktivert og for noen blir dette kanskje for mye.

Cecilie oppgir at hun har hatt litt vansker med å låse opp telefonen der hun ofte har vært nødt til å sveipe flere ganger, mens Elisabeth opplever at skjermen er for sensitiv der hun ofte får trykket uten å mene det.

Totalt scorer Xperia Z3 Compact 8.9 av 10 poeng for skjermen.

Kamera

Her er testpilotene jevnt over meget fornøyde. Flere setter pris på at telefonen har en dedikert kameraknapp som starter kameraet kjapt. Celine uttrykker seg som følger:

Jeg hadde store forventninger til kameraet, og jeg må si det innfrir. Selv på auto innstillinger tar det meget fine bilder. Med bedre vidvinkel får man med flere folk på bilder, noe som har kommet godt med så langt.

Flere av testpilotene kommenterer også at de opplever at kameraet har rask og god autofokus. Noen mener at telefonen kan måle seg mot et middels kompaktkamera, selv om mange er enige i at det blir mye støy i bilder med dårlig belysning og at det har en tendens til å overeksponere, slik at lyse partier blir helt hvite.

Noen av testpilotene trekker frem som positivt at kameraappen har mange kjekke funksjoner, og at telefonen er god på video. Bjørn Tore mener at det er enkelte ting som burde ha vært gjort bedre; blant annet at man er nødt til å låse opp telefonen for å bytte kameramodus dersom man starter kameraet fra slukket skjerm.

Under ser du et knippe av bildene testpilotene har tatt i perioden:

Foto: Bjørn Tore, Bjørn Tore, Celine, Sondre, Annette, Annette, Sondre, Celine

Totalt får kameraet 9,3 av 10 poeng.

Brukeropplevelse

Hva synes så testpilotene om brukeropplevelsen? Her er det litt delte meninger – testpilotene med Android-bakgrunn syntes det var en del innstillinger som krevde et trykk eller to ekstra i forhold til det de var vant til, for eksempel med tanke på å regulere lysstyrken på skjermen. Noen kommenterer også at det er uvant å ha hjem-, tilbake- og programbytteknappene på selve skjermen, og at det var lett å komme borti dem, særlig i begynnelsen.

Annette sier det på følgende vis:

I førsten så var det litt uvant å venne seg til telefonen siden man har hatt iPhone i mange år. Etter å ha trykka litt fram og tilbake så er telefonen veldig brukervennlig og utseenede ser bra ut. Det at man kan laste ned andre temaer er veldig positivt.

Når det gjelder Sonys egne apper, får albumfunksjonen skryt, men noen av testpilotene har valgt å bytte ut enkelte av standardappene, som er fullt mulig på en Android-telefon. Cecilie har byttet ut SMS-appen med Textra, mens Thomas blant annet har byttet ut launcheren (programmet som fungerer som «skrivebord») med sin favoritt, Apex.

Henrik er godt fornøyd:

Xperia Z3C har en veldig ren android under panseret, noe som jeg synes var deilig. Brukervennlig og lett å tilpasse.

Interessant å se er for øvrig at de som tidligere hadde iPhone har gitt høyere karakter i gjennomsnitt enn de som brukte Android fra før.

Totalt på brukeropplevelse: 8,5 av 10 poeng

Ytelse

Her mener testpilotene at det er lite å utsette på! Nesten samtlige trekker frem at telefonen oppleves svært rask i hverdagen og at den henger med til alt fra nettsurfing til tyngre bruk. Flere av testpilotene har også kommentert at de setter svært pris på at Sonys «lille» toppmodell faktisk er helt i tråd med øvrige toppmodeller, der mange andre produsenters «mini»-utgaver ofte er svakere på innsiden.

Bjørn Tore sier som følger:

Ytelsen på denne lille telefonen er svært god. Det overrasker meg at Z3 og Z3 compact føles like på ytelse. Normalt ville jeg forventet en tregere telefon i dette formatet. Her har Sony gjort alt riktig. Når en telefon leverer så til de grader i toppsjiktet, er det vanskelig å trekke på noe negativt.

På ytelse scorer Z3 Compact 9,6 av 10 poeng.

Batteri

For første gang på Dinside Testpilot har vi en delkarakter der produktet får full pott, og heldigvis for Sony er det også punktet som ble oppgitt som mest betydningsfullt for folks valg av telefon da vi etterlyste testpiloter til Z3 Compact. Sony markedsfører telefonen med to dagers batteritid ved normal bruk, og det virker som om testpilotene er skjønt enige.

Bare hør på dette:

Sondre:

Batteriet er i en klasse for seg selv. Jeg har selv med ganske hyppig bruk opplevd å ha 25% igjen ved leggetid etter to dagers bruk. Det er en sann befrielse å slippe å være bekymret for om batteriet vil holde, og Z3 Compact fremstår som et fantastisk eksempel på hvilken vei industrien bør gå herfra (…) Hvordan den kan holde så lenge på 2600mAh forstår jeg ikke, men jeg bryr meg vel strengt tatt ikke. Det fungerer!

Henrik:

Ved mye bruk og ca 4-6 timer “screen on time” lå jeg i gjennomsnitt på 1 døgn og 12 timer. Det er det beste jeg har opplevd siden min Nokia 3310.

Bjørn Tore:

Det er mange år siden jeg har følt meg så “mobil”. Det å dra på en jobbreise et par dager føles nå som uproblematisk, og det å lete etter kontakter er noe man kun gjør hvis man har planlagt dårlig.

Annette:

Batteriet er helt suverent! Det går faktisk hele 2 dager uten at jeg trenger å lade den. Jeg slipper å ha med laderen på jobb eller i vesken uansett hvor jeg skal. Noe som er veldig uvant med veldig behagelig. Er overlykkelig over å endelig ha en telefon med bra batterikapasitet! :)

Morten:

Etter en arbeidsdag med mye musikk og surfing sitter jeg med 65% på batteriet, uten å ha spart på noe. Det er konge.

Totalkarakter på batteri: 10 av 10 poeng

Konklusjon, Sony Xperia Z3 Compact

Testpilotene er svært godt fornøyd med Z3 Compact. På spørsmål om hva testpilotene liker best ved telefonen, er batteri, kamera og konstruksjon/vanntetthet en gjenganger, mens enkelte synes telefonen har litt å gå på hva gjelder skjerm og at den har en glatt bakside som minuspunkter.

På spørsmål om testpilotene kommer til å fortsette å bruke telefonen etter testperioden, svarer seks av dem ja, to har bestilt storebror Z3 og resten har ikke bestemt seg ennå.

Testpilotene fikk beholde produktet etter endt testing.
Annonsøren (Sony) har betalt for å få produktet testet av Dinsides testpiloter.

Finn beste pris på Xperia Z3 Compact (Prisjakt.no)
Bli varslet når vi trenger nye testpiloter

 

testpilot-anbefaler-sony-z3-compact
9.3 Svært godt

Positivt

 • Batteriet
 • Kameraet
 • Vanntetthet

Negativt

 • Glatt bakside
 • Skjerm - sortnivå
 • Enkelte innstillinger noe «gjemt»
Konstruksjon 9.1
Skjerm 8.9
Kamera 9.3
Brukeropplevelse 8.5
Ytelse 9.6
Batteri 10

Tags

3 Responses

 1. philip..

  Jeg har problemer med å stole på artikler som er merket med “sponset innhold”. Ja jeg vet at annonsøren betaler for at dere skal teste ut dette, men har dere noen garanti for at svaret ikke heller i favør av annonsør? Jeg mener hvis dere har ett nettsted som skal utelukkende gjøre tester så burde det være på sin plass på at nettstedet garanterer for at selve testen ikke er kjøpt og betalt også av samme annonsør. kan dere ikke garantere for det så burde vel helle ikke bli kalt “testpilot”, men heller “annonsørpilot”?

  • Dinside Testpilot

   Hei,

   Annonsøren tar en risiko, siden man på ingen måte er garantert et godt testresultat. Det er rapportene fra testpilotene som danner grunnlaget for oppsummeringen, og karakterene som gis er rett og slett gjennomsnittskarakteren fra testpilotene.

 2. Jon-Ivar

  Jeg har deltatt i flere slike “betalte” tester hvor man får beholde produktet. Holder ikke produktet mål så nøler jeg personlig ikke med å slakte dette. De fleste har vel såpass samvittighet at de ikke glorifiserer et produkt de ikke liker, selv om de har fått det gratis eller til en redusert pris.