Denne gangen er det spiralkutteren Wilfa Curly som er blitt testet. Curly kan lage strimler av mange typer grønnsaker og frukt i tre forskjellige tykkelser, og tanken er at man kan lage kreative grønnsaksretter i tillegg til at man muligens også kan få barna til å bli mer glad i grønnsaker ved å lage fargerike og dekorative strimler av grønnsaker.

Det er ni testpiloter som har testet spiralkutteren, den tiende testpiloten fikk aldri maskinen sin. Her er dommen deres.

Først spurte vi om det gikk greit å bruke Wilfa Curly. Åtte av ni synes det gikk greit. Den niende svarer følgende:

Det er jo litt variert. På større rotgrønnsaker funker den fint, men på tynnere og spisse grønnsaker roterer selve grønnsaken med rivhjernet. Som feks ved en gulrot.

Vi spurte også om testpilotene hadde hørt om en spiralkutter før. Seks av ni kjente til dette produktet fra før. Så ville vi vite hva de synes om utseendet. Her scorer maskinen syv av ti mulige poeng. Her dukker ord som “fin”, “funksjonelt”, “enkel”, “stilrent”, “elegant”, “strømlinjeformet” og “tar liten plass” opp. Her er testpilot Andreas sin oppsummering:

Førsteinntrykk av spiralkutteren var at den lignet en kaffetrakter. Testversjonen var i utførelsen hvit og dette var nok med på å forsterke det inntrykket. Den var liten og lett å plassere på kjøkkenbenken. Den var lett å montere og det var tydelig hvordan delene skulle settes sammen.

 Untitled-1Skjærebladene, rengjøring og brukervennlighet

Wilfa Curly kommer med tre skjæreblader i rustfritt stål: Sirkelblad, kutteblad og skrelleblad. Åtte av ni prøvde alle tre, og det var sirkelbladet som var favoritten, med kuttebladet som god nummer to. Kun én av våre ni testpiloter likte skrellebladet aller best.

Rengjøring? Jo, majoriteten synes det var enkelt å rengjøre Curly-maskinen, og de likte spesielt godt at alle delene til spiralkutteren kunne vaskes i oppvaskmaskinen. Her er testpilot Lasse:

Enkelt og greit. Selv om det er skarpe kniver er delene lette å ta fra hverandre. Ting kan ikke settes sammen feil vei, og alt får lett plass i oppvaskmaskinen. I de fleste tilfeller er det dog nok å vaske kjapt med vann og evt litt såpe.

Syv av ni testpiloter likte brukervennligheten, to var litt mindre entusiastiske. Her scorer Curly 7,5 poeng av 10 mulige. De fleste synes den var enkel i bruk, men flere nevner at den slet med en spesifikk grønnsak: gulrot. Noen nevner også at det kunne bli en del svinn på grønnsakene, da “grønnsaken bare surret rundt og ble ødelagt”. Her er testpilot Morten sin dom:

Enkel i bruk, men spiralkutteren jobber ikke optimalt med harde rotgrønnsaker.

Andreas utdyper:

Det kom tydelig fram av bruksanvisning hvordan en skulle bruke spiralkutteren. Jeg brukte den mest til å lage spiraler av gulrøtter. Det var litt vanskelig å få grønnsakene til å henge fast i “materen” noe som resulterte i at grønnsakene falt av og ned i trakten. Da fikk man ikke brukt produktet slik det var tiltenkt. Syns også det var en god del av grønnsaken jeg ikke fikk brukt da den ble for liten til å gå igjennom knivbladene til kutteren.  Alt i alt så ble resultatet utfra valgt knivblad bra så lenge man fikk festet grønnsaken på “materen” og det ikke var for lite igjen.

Lasse mener dette:

Intuitiv å sette sammen, sikker bruk og én enkel på og av knapp. Ved å se på kuttebladene, så skjønner du fort tegningen.

Untitled-1 (2)Hva spiraliserte de? Og spiste barna mer grønnsaker?

Jo, alle ni testet gulrot, seks testet agurk og squash, tre testet kålrot, to testet potet og pastinakk, en testpilot hver testet søtpotet, rettich, selleri, pepperrot og persillerot. “Lagde du strimler av grønnsaker, som for eksempel squash, og brukte det som et substitutt for spagetti i en pastarett?” spurte vi også. Fem av ni gjorde det.

Mer stemning var det for å få med barna på å lage mat med spiralkutteren. Åtte av ni testpiloter fikk med barna på dette. Barna synes det var “stas”, “morsomt” og “veldig gøy”. Her er testpilot Synnøve:

Barna syns det var kjempemoro, og vi blandet squashen sammen med vanlig spaghetti og de slukte maten.

Andreas:

Barna syns dette var kjempegøy og fasinerende. Noe som igjen resulterte i at barna spiste mer grønnsaker grunnet dens lange form. Så for barn som ikke er flink i å spise grønnsaker, kan spiralkutteren være med på at barna får i seg mer grønnsaker. Den føltes også veldig trygg for barn og bruke, da det var en tydelig bariære mellom kniv og “mater”.

Morten:

Veldig spennende med helt nytt utseende på grønnsaker. Og de ble ivrige på å smake for å se om smaken fortsatt var kjent.

Ja, det kan virke som dette hadde en positiv effekt på at det fikk barna til å spise mer grønnsaker. Vi spurte “Opplevde du at barna spiste mer frukt og grønnsaker enn før med strimlene dere lagde fra Wilfa Curly?” Fem av ni svarte ja på dette spørsmålet. Dermed kan vi konkludere: Flertallet opplevde at barna spiste mer frukt og grønnsaker etter at Wilfa Curly kom i hus. 

Gjengangeren på de som svarte nei på dette spørsmålet, var at barna allerede var flinke til å spise grønnsaker. Likevel gjorde Curly det mer spennende å spise grønnsaker også for disse barna.

Untitled-1 (3)Hva likte de best?

Jo, her var det mange forskjellige svar, men kanskje er “grønnsaker på en ny måte” en slags gjenganger. Her er forskjellige utsagn:

Testpilot Andre S.: Det at man slipper å bruke mandolin, og at den er elektrisk.

Lasse: Den gjør akkurat den jobben den skal gjøre, og det gjør den godt. Om jeg har behov for den er en annen sak.

Testpilot Anita: At det var så enkelt å få til en rask rett (squashpasta var min favoritt) eller å gjøre en rett mer delikat (råkostsalat av gulrot)

Testpilot Guri: Brukervennlighet samt at den fikk barna til å spise både pastinakk og squash noe de ikke har hatt lyst til å prøve tidligere

Morten: Enkel i bruk og gjør at det spises mer grønnsaker i matpakken i barnehagen og på skolen.

Testpilot Andre B.: Ekstra gøy å servere grønnsaker som ser litt annerledes ut. Får til fin anretting.

Hva kunne vært annerledes?

Her er ikke meningene så delte: Den klare gjengangeren er at testpilotene skulle ønske at festeordningen på matepinnen gjorde at grønnsakene satt bedre fast og at det dermed ble mindre svinn. Andreas sier det slik:

Det burde vært lettere å brukt opp hele grønnsaken. Det burde vært lettere å få grønnsakene til å henge fast i “materen”.

Morten følger opp:

Det blir litt mye svinn (1-2 cm) av grønnsakene, skulle gjerne sett at den klarte å bruke mer av grønnsakene og dermed mindre svinn.

Konklusjon

Åtte av ni ville anbefalt spiralkutteren til andre og det samme antallet kommer også til å fortsette å bruke spiralkutteren Wilfa Curly etter endt test. Konklusjon? Testpilotene likte at man kunne tilberede grønnsaker på en ny måte, og de likte også at barna deres synes strimlene både vår gøy å lage og å spise. Vi runder av med Testpilot Andreas sin grundige konklusjon:

Wilfa Curly var en artig kjøkkenmaskin å bruke. Men man klarer seg like fint uten på kjøkkenet og ikke noe must have. Et stort pluss for at den fanget oppmerksomheten til barna og at den var barnevennlig. Dette kan være med til å bidra til at barn får i seg mer grønnsaker. Selve utseende til den hvite utgaven var litt kjedelig og minnet mye om en 200-kroners kaffetrakter fra phillips. Jeg ser absolutt forbedringspotensialet i maskinen med tanke på at en får brukt opp hele grønnsaken og en bedre festeanordning på “materen” slik at en ikke stadig opplever at grønnsaken løsner, faller ned i trakten og en må ta prosessen på nytt. Når en fikk kuttet opp en grønnsak, uansett knivblad ble resultatet bra. Men det er lite som skiller Wilfa Curly fra andre manuelle spiralkuttere på markedet. Alt i alt var dette et produkt som en bruker innimellom og da gjerne når en får gjester og vil pynte tallerkenen med grønnsaker i allslags former. Ser også fram til å prøve en “squashlasagne”. Dette er et produkt som er gøy å prøve, men langt fra nødvendig.

8 av 9 Testpilot-anbefaler

 

7.5 Meget god

Positivt

  • Grønnsaker på en ny måte
  • Barna spiste mer frukt og grønnsaker
  • Enkel i bruk

Negativt

  • Grønnsakene satt ikke godt nok fast i materen
  • Litt mye svinn
Utseende 7.1
Brukervennlighet 7.5

Tags